AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by diogotriplox on Sun May 29, 2011 2:04 pm

I´m using a minipov form adafruit´s kit
I´m using Win XP SP3 in a desktop with serial port
My POV sequences through the LEDs when it's powered up. When I connect to serial port the LEDs turn off.

But appear the message into cmd propomt:


c:/minipov3> make program-minipov

AVR device not responding
initialization failed, rc=-1



I checked all connections and the diodes with multimeter
What could be wrong?
diogotriplox
 
Posts: 4
Joined: Sun May 29, 2011 1:40 pm

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by adafruit_support_bill on Mon May 30, 2011 8:08 am

Are you using a USB/Serial Adapter, or a serial port?
Have you edited the makefile with the correct port number?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25374
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by diogotriplox on Mon May 30, 2011 8:18 pm

I´m using the serial port of my computer
Because this I didn´t edit Makefile and the port continuos in "com1".
diogotriplox
 
Posts: 4
Joined: Sun May 29, 2011 1:40 pm

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by mtbf0 on Mon May 30, 2011 10:58 pm

sure you're not plugged into com0?
"i want to lead a dissipate existence, play scratchy records and enjoy my decline" - iggy pop, i need more
User avatar
mtbf0
 
Posts: 1645
Joined: Fri Nov 09, 2007 11:59 pm
Location: oakland ca

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by diogotriplox on Wed Jun 01, 2011 8:49 pm

The port in the Makefile is "com1"
If I changed the port appear the message: can´t open the device "com0".

What could be wrong my friends?
How can I check if the AVR was installed correctly ???
diogotriplox
 
Posts: 4
Joined: Sun May 29, 2011 1:40 pm

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by adafruit_support_bill on Thu Jun 02, 2011 4:46 am

Is the MiniPOV powere on when you try to program it?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25374
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by diogotriplox on Thu Jun 02, 2011 8:18 pm

Yes, it is.
I will try 2 things tomorrow:
I´m looking for another computer to try.
Tomorrow, I will talk to my friend to borrow me a USB adapter.
diogotriplox
 
Posts: 4
Joined: Sun May 29, 2011 1:40 pm

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by RKJM on Mon Jan 30, 2012 6:43 pm

adafruit_support wrote:Is the MiniPOV powere on when you try to program it?


I seem to be having the same problem.
OS: XP Sp3
No bridging or cold solder joints
Had another person verify the part placements. Sometimes I look past my own mistakes.
I have editted the "AVRDUDE_PORT = com1" in the "MakeFile". I have tried com1 and com2. The ports under the device manager shows com1 and com2 on my machine.
The device is powered on and has fresh batteries.

Any suggestions?
Thanks in advance!
RKJM
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:28 pm
Location: The Mitten State, USA

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by adafruit_support_bill on Tue Jan 31, 2012 5:45 am

The ports under the device manager shows com1 and com2 on my machine.

Are these native serial ports, or USB/Serial adapters?
Post photos of the front & back of the board.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25374
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by RKJM on Tue Jan 31, 2012 1:33 pm

[quote} Are these native serial ports, or USB/Serial adapters?
Post photos of the front & back of the board.[/quote]

Direct serial (not USB converter). I will post board pictures when I get home. I'm at "work" now lol.
I did read the read first and promptly did not follow the advise. Sorry!
RKJM
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:28 pm
Location: The Mitten State, USA

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by RKJM on Wed Feb 01, 2012 7:36 pm

Sorry for the delay in getting the picture uploaded. I just want to try another pc. I got the same results.
Attachments
BOTTOM.jpg
BOTTOM.jpg (231.77 KiB) Viewed 4811 times
TOP.jpg
TOP.jpg (71.8 KiB) Viewed 4811 times
RKJM
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:28 pm
Location: The Mitten State, USA

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by adafruit on Wed Feb 01, 2012 11:06 pm

can you post a more detailed photo of the top? hard to see if the connector is soldered on right

also, if you have a cable involved, try plugging directly into the computer
User avatar
adafruit
 
Posts: 11505
Joined: Thu Apr 06, 2006 3:21 pm
Location: nyc

Re: AVR device not responding , initialization failed, rc=-1

by RKJM on Thu Feb 02, 2012 6:48 pm

Sometimes I wonder how I have ever made it through life?! :roll: I plugged the mini-POV directly to the serial port and it work perfectly as you designed it. Have a great night and thanks for the advise.
RKJM
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 25, 2011 2:28 pm
Location: The Mitten State, USA