OLED screen ssd1311

by claytonsandham on Sat Jul 07, 2012 6:05 pm

I purchased the ssd1331 oled screen after I saw the lego tutorial using that screen on your site. I wired it up to my arduino and the screen is extremely dark. The test program and the bitmap program both worked (no errors in the serial monitor) and displayed, but the screen is too dim to see unless it's in a dark room with no windows. My assumption is that the screen ought to be significantly brighter. I checked the wiring twice now, and it looks to be right. I hit all the solder points on the terminals again, and they are good joints. Do you have any idea why the screen might be that dark? Is there a problem with how I'm setting it up, or is the screen maybe just dead on arrival?

Thanks for the help,
-Clayton
claytonsandham
 
Posts: 2
Joined: Wed Jun 27, 2012 9:01 pm

Re: OLED screen ssd1311

by adafruit_support_bill on Sat Jul 07, 2012 6:31 pm

OLED displays are pretty bright when working properly. Can you post some photos showing your soldering and connections?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25569
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: OLED screen ssd1311

by claytonsandham on Sat Jul 07, 2012 6:58 pm

Here is a picture of the solder joints:
IMG_0580.jpg
Solder joints: They look good to me. They aren't cold.
IMG_0580.jpg (413.94 KiB) Viewed 2401 times


Here is a picture of the wiring:
IMG_0584.jpg
The breadboard and arduino wired up. Excuse the inconsistent colors for power and ground.
IMG_0584.jpg (549.91 KiB) Viewed 2401 times


and here is a picture of the screen displaying the violet.bmp sample image:
IMG_0586.jpg
ISO 1600, f2.0, at 1/4sec to show how dim the screen is
IMG_0586.jpg (432.5 KiB) Viewed 2401 times


Thanks for looking at this!
claytonsandham
 
Posts: 2
Joined: Wed Jun 27, 2012 9:01 pm

Re: OLED screen ssd1311

by adafruit_support_bill on Sun Jul 08, 2012 4:27 am

Your soldering looks excellent. And the wiring looks correct. Since it seems to be working fine otherwise, I suspect that the on-board boost converter is just not boosting the voltage enough to properly drive the LEDs.

Contact support@adafruit.com with a link to this thread & request a replacement.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25569
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: OLED screen ssd1311

by Worufu on Mon Nov 19, 2012 6:14 pm

Hi to everybody. I've just bought this display and I've encountered the same problem. Is there a solution to post here or I have to contact the support directly by mail? Thanks!
Worufu
 
Posts: 5
Joined: Mon Jun 25, 2012 6:30 pm
Location: Italy

Re: OLED screen ssd1311

by adafruit_support_bill on Tue Nov 20, 2012 6:10 am

@Worufu - Post a photo showing your soldering & connections.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25569
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: OLED screen ssd1311

by Worufu on Tue Nov 20, 2012 5:28 pm

Arduino is supplied with 9V and 200mA external power. I've tested all the connection and the solderings, all goes alright, the voltage at vcc is at the right value of 3.3V. When I start the arduino, the display shows the various screens as programmed in the test tutorial.

IMG_2023.JPG
IMG_2023.JPG (381.12 KiB) Viewed 2056 times


IMG_2027.JPG
IMG_2027.JPG (348.85 KiB) Viewed 2056 times


IMG_2030.JPG
IMG_2030.JPG (172.9 KiB) Viewed 2056 times
Worufu
 
Posts: 5
Joined: Mon Jun 25, 2012 6:30 pm
Location: Italy

Re: OLED screen ssd1311

by Worufu on Tue Nov 20, 2012 5:34 pm

Another non focused photo during the display work. :)
The surrounding blue light comes from the leds of the near joystick.

IMG_2034.JPG
IMG_2034.JPG (170.47 KiB) Viewed 2056 times
Worufu
 
Posts: 5
Joined: Mon Jun 25, 2012 6:30 pm
Location: Italy

Re: OLED screen ssd1311

by adafruit_support_bill on Tue Nov 20, 2012 8:20 pm

You have some cold joints there and several with insufficient wetting of the solder pad. Take a look at this guide to fixing some common soldering problems: http://learn.adafruit.com/adafruit-guid ... n-problems
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25569
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: OLED screen ssd1311

by Worufu on Wed Nov 21, 2012 4:54 am

Ok, thanks, I'll fix them as soon as possible.
Worufu
 
Posts: 5
Joined: Mon Jun 25, 2012 6:30 pm
Location: Italy

Re: OLED screen ssd1311

by Worufu on Sat Nov 24, 2012 7:29 am

No better result with the new soldering :?

IMG_2037.JPG
IMG_2037.JPG (270.23 KiB) Viewed 2012 times


IMG_2038.JPG
IMG_2038.JPG (284.1 KiB) Viewed 2012 times
Worufu
 
Posts: 5
Joined: Mon Jun 25, 2012 6:30 pm
Location: Italy

Re: OLED screen ssd1311

by adafruit_support_bill on Sat Nov 24, 2012 8:02 am

Solder looks good, and the connections appear to be correct. Contact support@adafruit.com with a link to this thread for a replacement.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25569
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: OLED screen ssd1311

by gaboosh on Sun May 05, 2013 2:26 pm

I have the SSD1331 that doesn't want to show anything on the screen. I can hear a high pitched tone when I put my ear up to it as it changes the screen from display.fillScreen(WHITE) to display.fillScreen(BLACK), but nothing shows up.

I've attached a photo of my soldering and my circuit (I was using Adafruit's ribbon cable before going directly to the breadboard in case the cable was an issue). Please let me know if you think it is my joints or if it's the device itself.

Thanks very much,

Gabriel

The attachment P5054104.jpg is no longer available

P5054104.jpg
P5054104.jpg (885.44 KiB) Viewed 739 times

P5054105.jpg
P5054105.jpg (461.28 KiB) Viewed 739 times

IMG_2918.jpg
IMG_2918.jpg (310.36 KiB) Viewed 739 times
gaboosh
 
Posts: 3
Joined: Sun Nov 04, 2012 5:00 pm