FTDI Friend Not working with Mega Pro

by rob drizzle on Mon Oct 15, 2012 7:22 pm

Hey guys,
I have a FTDI friend and just bought a Sparkfun Mega Pro 5v/16mhz. I tried to upload with the FTDI friend and when the IDE displays "Uploading" Is just hangs there... At first, I thought it was the Mega Pro not auto resetting because it WILL upload with a well timed reset button press. Sparkfun was nice enough to send a new board and guess what... The new board will not upload.

When I tried to upload with 1.0.1 and a verbose upload output, I get...

System wide configuration file is "C:\Program Files\arduino-1.0.1\hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf"

Using Port : \\.\COM23
Using Programmer : stk500v2
Overriding Baud Rate : 115200
avrdude: Send: . [1b] . [01] . [00] . [01] . [0e] . [01] . [14]
avrdude: Recv:
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: Send: . [1b] . [01] . [00] . [01] . [0e] . [01] . [14]
avrdude: Recv:
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: Send: . [1b] . [01] . [00] . [01] . [0e] . [01] . [14]

It will continue like this for 5 minutes (at least)... I see the mega flashing it's D13 led just before the upload attempt and then I get one FTDI tx blink every 10 seconds or so...

What I can tell you....

The correct board is selected.
FTDI friend works with other 328 based boards
FTDI drivers tried were 2.8.24.0 & 2.8.14.0

What can be happening?
rob drizzle
 
Posts: 116
Joined: Wed May 04, 2011 5:14 pm

Re: FTDI Friend Not working with Mega Pro

by rob drizzle on Mon Oct 15, 2012 7:34 pm

Oh yeah... I have tried it with v22, v1.0 and v1.0.1.
rob drizzle
 
Posts: 116
Joined: Wed May 04, 2011 5:14 pm

Re: FTDI Friend Not working with Mega Pro

by rob drizzle on Mon Oct 15, 2012 8:31 pm

Welp... I actually tired using a Uno as a FTDI adapter and I get the same exact result. So back to square one.

I'm totally out of ideas guys...
rob drizzle
 
Posts: 116
Joined: Wed May 04, 2011 5:14 pm

Re: FTDI Friend Not working with Mega Pro

by adafruit_support_bill on Tue Oct 16, 2012 4:56 am

I actually tired using a Uno as a FTDI adapter and I get the same exact result.

But you are able to upload to the UNO itself?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25412
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: FTDI Friend Not working with Mega Pro

by rob drizzle on Tue Oct 16, 2012 3:01 pm

adafruit_support wrote:
I actually tired using a Uno as a FTDI adapter and I get the same exact result.

But you are able to upload to the UNO itself?


Yes, this is correct.
rob drizzle
 
Posts: 116
Joined: Wed May 04, 2011 5:14 pm

Re: FTDI Friend Not working with Mega Pro

by adafruit_support_bill on Tue Oct 16, 2012 4:23 pm

Sounds like the issue is with the Mega Pro then. Not sure what else to suggest since we don't stock these and don't have any experience with them.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25412
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: FTDI Friend Not working with Mega Pro

by rob drizzle on Wed Oct 17, 2012 9:12 am

The problem is with my home computer. I just installed the IDE and drivers on my work computer and both boards work fine...
rob drizzle
 
Posts: 116
Joined: Wed May 04, 2011 5:14 pm