Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by RLeyland on Sun Jul 29, 2012 5:06 pm

adafruit_support wrote:@Rleyland - the probability of getting two bad displays is very small. Post photos showing your wiring and connections.



One display works but is very faint. I read more here, and increased the contrast to 70% - that display is now fine.

The other display worked (faintly) initially, got more and more faint, and now now longer works at all. (White LEDs ok, picture is blank.)


I'll post pics tomorrow - I left my handy picture taking device at home.
RLeyland
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 30, 2009 9:54 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by RLeyland on Wed Aug 01, 2012 10:38 pm

Here's the wiring for the displays.

I think it is correct becasue one display works fine, I substitute the other display and it fails.

I've seen images on the bad display, but briefly, and then it fades out.

Weird.


LCD-good.jpg
LCD-good.jpg (278.32 KiB) Viewed 1596 times

The Good

LCD-Bad.jpg
LCD-Bad.jpg (206.72 KiB) Viewed 1596 times

The Bad

LCD_board_top.jpg
LCD_board_top.jpg (144.86 KiB) Viewed 1596 times

This the top of the board. The underside has the power connections only.
RLeyland
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 30, 2009 9:54 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by adafruit_support_bill on Thu Aug 02, 2012 4:49 am

OK. Contact support@adafruit.com with a link to this thread & ask for a replacement.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25556
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by WMdopple on Fri Aug 17, 2012 9:07 am

I'm not sure if it'd be best to open a separate thread for this, but I'm having a blank screen issue similar to the first poster on one of these displays that I recently picked up - the LEDs light up fine but I don't get as much as a flicker from the screen when I try to display. I've verified continuity between my soldered pins on the lower header and the pins on the upper header, and I've played with contrast levels in the sketch as well. I haven't tried it without the level shifter with the Arduino, but I've tested it with a Raspberry Pi so the level shifter doesn't seem to be the issue.

Any other ideas? Unfortunately I don't have an oscilloscope to check it with. I'm attaching a pic of my wiring - I apologize for the tangle but my selection of wire isn't big and I was trying to make it easier to trace. I've rebuilt the circuit several times on two different breadboards, so I'll really feel sheepish if there's a mistake in there.

232.jpg
232.jpg (200.68 KiB) Viewed 1509 times
WMdopple
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 16, 2012 8:37 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by adafruit on Mon Aug 20, 2012 7:47 pm

can you try removing the level shifter and seeing if that helps? just because that could be the problem. just power the display with 3.3V but use 5V logic. its OK for testing it once.
User avatar
adafruit
 
Posts: 11509
Joined: Thu Apr 06, 2006 3:21 pm
Location: nyc

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by WMdopple on Mon Aug 20, 2012 9:11 pm

Ok, now I'm getting some odd results.

Connecting it to the Arduino without the level shifter worked, at least to start with. Then the screen became garbled and stopped updating right after the logo display.

The kicker is... now it has suddenly decided to start working when connected to the Raspberry Pi, but it shows the same garbling, seemingly at completely random times. Obviously that's harder to support since it's not Adafruit code driving it, but since those are 3.3v pins I felt safer running more tests that way.

I'd love to hear if there's anything else I can try... since it's being so inconsistent, I think I'm going to try finding one of my larger breadboards and re-do the wiring (*sigh*, yet again) to make a better test-bed in order to verify whether the level shifter definitely isn't working with it. Thanks.
WMdopple
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 16, 2012 8:37 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by adafruit on Tue Aug 21, 2012 8:01 pm

sounds like the display is fine - we dont know anything about the Pi code - we can only offer suggestions for using it with an Arduino following our tutorial
User avatar
adafruit
 
Posts: 11509
Joined: Thu Apr 06, 2006 3:21 pm
Location: nyc

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by WMdopple on Tue Aug 21, 2012 10:21 pm

Yes, I understand this. If I were only seeing the display corruption with the Pi, I would not have mentioned...

This evening I wired it back up with the level shifter, on a third breadboard, with new connections for everything. I gave it plenty of time but didn't get any display... but then I unplugged and replugged power on the Arduino, and suddenly the test sketch displayed. I re-checked all connections and tested it a bunch of times now while making certain nothing in the setup was disturbed, to rule out anything like a loose connection flexing. Sometimes it runs through the sketch properly, sometimes nothing displays, and sometimes various patterns are corrupted or only partially draw. I've had a string of blank screens while testing, so it's possible I was just seeing a similar run when I originally posted.

Now I'm not sure how to rule out the level shifter without repeatedly running it directly connected to the arduino. Grasping at straws, but... I could see the possibility of a timing issue with the Pi code, would that be a possibility with the example arduino setup?

[edit]I should probably also note that even when I get a blank screen I'm still getting serial output from the arduino when it initializes testdrawbitmap()
WMdopple
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 16, 2012 8:37 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by Stu.C on Wed Aug 22, 2012 8:59 am

WMdopple wrote:Now I'm not sure how to rule out the level shifter without repeatedly running it directly connected to the arduino.


Go back to page 1 of this thread, scroll down, grab your multimeter, do a quick test of the 4050. Or just click here...
Stu.C
 
Posts: 3
Joined: Fri Jul 06, 2012 2:01 am

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by WMdopple on Wed Aug 22, 2012 9:25 am

Stu.C wrote:
WMdopple wrote:Now I'm not sure how to rule out the level shifter without repeatedly running it directly connected to the arduino.


Go back to page 1 of this thread, scroll down, grab your multimeter, do a quick test of the 4050. Or just click here...


I get a steady 3.36v on all pairs testing that way. Given the randomness of the issue, though, I'm not sure if that completely rules out a problem there?
WMdopple
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 16, 2012 8:37 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by adafruit on Wed Aug 22, 2012 11:41 am

lets try replacing it - email support@adafruit with a link to this thread
let us know if that fixes it, this is a strange problem!
User avatar
adafruit
 
Posts: 11509
Joined: Thu Apr 06, 2006 3:21 pm
Location: nyc

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by WMdopple on Wed Aug 22, 2012 1:25 pm

Thank you, I will definitely let you know once I'm able to try it out!
WMdopple
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 16, 2012 8:37 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by WMdopple on Tue Aug 28, 2012 5:59 pm

The replacement appears to be working properly for me when connected to an arduino.

I've also ported the adafruit arduino code over to my Raspberry Pi as a learning project, and it's been working as well. I've seen one or two other projects that have done the same, but it's a great learning project - not a lot of code to change, but a lot of little differences that take a bit of research to resolve. Using the WiringPi project kept the direct communications code very similar.

Thanks.
WMdopple
 
Posts: 6
Joined: Thu Aug 16, 2012 8:37 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by slacko on Fri Jan 25, 2013 6:56 pm

Hi everyone,
I did my first purchase on Adafruit, a Nokia 5110 display.
Apparently I have the same problem: when trying to wire the display to my Arduino 2009 as in the tutorial (using the 4050) I just got a really bright backlight but nothing actually displayed on it when running the pcdtest.
This is happening also if I wire it directly, without the 4050 and playing around with the contrast.

Here are the pics of my wiring. any help?
Image
Image
Image
slacko
 
Posts: 1
Joined: Wed Jan 02, 2013 2:20 pm

Re: PCD8544 - Nokia 5110 Display Blank Screen

by adafruit_support_bill on Mon Jan 28, 2013 7:26 am

You have not soldered the header to the display. You have to solder the header to get reliable electrical contact for the control signals.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25556
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am