Join makers around the world sharing their projects! Watch the show-and-tell LIVE right now!

Arduino Uno Ethernet
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Arduino Uno Ethernet

by postal on Mon Dec 31, 2012 3:49 pm

I purchased 2 Arduino Uno Ethernet boards last week and have now just started to fuss with them.

Using a FTDI cable, I cannot upload any code (tried the Blink example). It returns:

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

when holding down Shift and uploading, it returns:

avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"

While I am not a complete noOb to Arduino. The correct board, and USB port is selected. (Arduino Uno as per instructions on adafruit.com, also tried Arduino Ethernet, both fail).

So, I then tested my FTDI cable, just to make sure. (http://www.ladyada.net/wiki/ftditest, passed).

After asking around in ##arduino on freenode, and using google, It turns out the bootloader is sometimes funky on these ones, and I found this site:

http://arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoISP

I tried that. It didn't work.

I then found:

http://scuola.arduino.cc/en/content/upg ... st-version

- I wired up a Uno to the Ethernet Uno per the instructions.
- I downloaded the bootloader, and loaded it into Arduino IDE 1.0.3.
- Flashed to Uno
- Loaded up Serial @ 19200.
- Nothing...

I tried using command (win7 box), to use AVRDUDE in the last setting of that tutorial... and it still won't communicate.

I'm not sure where/what to try next. Any help would be appreciated, as my prototype is ready for testing! (http://imgur.com/whfRe)
postal
 
Posts: 5
Joined: Mon Dec 31, 2012 3:30 pm

Re: Arduino Uno Ethernet

by franklin97355 on Tue Jan 01, 2013 1:11 am

Did you install the uno drivers as instructed? Does the port show up in device manager( if you are using windows)?
User avatar
franklin97355
 
Posts: 4779
Joined: Mon Apr 21, 2008 1:33 pm

Re: Arduino Uno Ethernet

by postal on Tue Jan 01, 2013 12:50 pm

franklin97355 wrote:Did you install the uno drivers as instructed? Does the port show up in device manager( if you are using windows)?


This is my... 10th Arduino?

So yes, Uno drivers are installed... but the Ethernet Uno uses a FTDi cable for communication, which... when installed doesn't show as Arduino UNO R3 in the Device Manager; It shows up as Serial to USB (COM7).
postal
 
Posts: 5
Joined: Mon Dec 31, 2012 3:30 pm

Re: Arduino Uno Ethernet

by adafruit_support_bill on Tue Jan 01, 2013 1:53 pm

when holding down Shift and uploading, it returns:

Shift/Upload is no longer the verbose mode (as of version 1.0.1 I believe). To get verbose output, open File->Preferences and check the box for verbose output on upload.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 29642
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Arduino Uno Ethernet

by postal on Tue Jan 01, 2013 2:13 pm

Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
avrdude: Version 5.11, compiled on Sep  2 2011 at 19:38:36
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "C:\Users\postaL\Desktop\arduino-1.0.3\hardware/tools/avr/etc/avrdude.conf"

         Using Port                    : \\.\COM7
         Using Programmer              : arduino
         Overriding Baud Rate          : 115200
avrdude: Send: 0 [30]   [20]
avrdude: Send: 0 [30]   [20]
avrdude: Send: 0 [30]   [20]
avrdude: Recv:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

avrdude done.  Thank you.
postal
 
Posts: 5
Joined: Mon Dec 31, 2012 3:30 pm

Re: Arduino Uno Ethernet

by adafruit_support_bill on Tue Jan 01, 2013 2:18 pm

So the board is not responding at all. Do you see any led activity when you attempt the upload?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 29642
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Arduino Uno Ethernet

by postal on Tue Jan 01, 2013 2:47 pm

When connecting using the FTDi cable, the "ON" LED turns on, as well as the one next to it, "Lg". the "Lg" (or "L9") turns off after roughly 5-10~ seconds.

When attempting to upload, the Tx and Rx flash a few times on the FTDi chip, but no LEDs flicker on the board.

W/ my multimeter, the 5v shows 4.8v. I tested it on another Uno board, which powers everything (Ethernet Shield + Protoshield w/ SHX11 and Photocell) just fine with the displayed 4.8v.

Not sure if it's a bad unit, as... what are the chances of 2 units being shipped together to the customer (from manufacture -> distro -> consumer) and both be faulty?
postal
 
Posts: 5
Joined: Mon Dec 31, 2012 3:30 pm

Re: Arduino Uno Ethernet

by adafruit_support_bill on Tue Jan 01, 2013 3:04 pm

When attempting to upload, the Tx and Rx flash a few times on the FTDi chip

The Rx is flashing, but you are not seeing any response from the board in the verbose output. Sounds like a problem with the cable. Try a different USB port.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 29642
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Arduino Uno Ethernet

by postal on Tue Jan 01, 2013 6:18 pm

adafruit_support wrote:
When attempting to upload, the Tx and Rx flash a few times on the FTDi chip

The Rx is flashing, but you are not seeing any response from the board in the verbose output. Sounds like a problem with the cable. Try a different USB port.


I thought that might be it, but this FTDi setup has flashed my multiwii multirotor flight controller w/o a problem.

I ordered another FTDi cable from Adafruit.com, hopefully that'll be here by Friday or Saturday. I will report back then.
postal
 
Posts: 5
Joined: Mon Dec 31, 2012 3:30 pm

Re: Arduino Uno Ethernet

by kewakl on Wed Jan 02, 2013 5:32 am

adafruit_support wrote:
when holding down Shift and uploading, it returns:

Shift/Upload is no longer the verbose mode (as of version 1.0.1 I believe). To get verbose output, open File->Preferences and check the box for verbose output on upload.


YAY one more change to have to keep up with! Thanks Team Arduino ! Change something else for the sake of change. And then again. Be like Microsoft! :P
kewakl
 
Posts: 11
Joined: Fri Jul 20, 2012 5:49 pm