The new Raspberry Pi B Model B+ is here - Pick one up in the store and check our detailed guide!

Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by Mjb on Wed Jan 30, 2013 10:26 pm

Just finished putting my ice. Lock together. It works great except that the Am/pm and alarm indicators won't light up. All e other digits and dots work as expected. I rechecked all my solder joints and still no go. Any suggestions

Mike
Mjb
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 30, 2013 10:23 pm

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by adafruit_support_bill on Thu Jan 31, 2013 6:14 am

If you post photos of the back of the tube board and the main board we can take a look.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 28008
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by Mjb on Thu Jan 31, 2013 9:52 am

here you go, thanks
Attachments
small.jpg
small.jpg (825.62 KiB) Viewed 591 times
IMG_1428.JPG
IMG_1428.JPG (968.91 KiB) Viewed 591 times
main1.jpg
main1.jpg (1006.76 KiB) Viewed 591 times
Mjb
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 30, 2013 10:23 pm

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by adafruit_support_bill on Thu Jan 31, 2013 1:25 pm

I don't see any problems in the soldering. One thing to try is to locate the pin for VFD1 and (carefully!) short it to one of the adjacent digit pins (e.g. VFD2) and see if it lights up then.

Image
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 28008
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by Mjb on Thu Jan 31, 2013 2:55 pm

Tried what you suggested still did not light up, does that mean the tube is bad?

Mike
Mjb
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 30, 2013 10:23 pm

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by adafruit_support_bill on Thu Jan 31, 2013 8:26 pm

With a closer look at the soldering on the VFD controller chip, it appears that the VFD controller chip pin for VFD1 may not have flowed well onto the solder pad. A few nearby pins look suspicious as well. Re-touch those joints and see if things improve.
Attachments
Ice.JPG
Ice.JPG (143.49 KiB) Viewed 544 times
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 28008
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by Mjb on Thu Jan 31, 2013 11:05 pm

Touched up the solder points and still no go. All the digits work but the am/pm and alarm indicators won't light up.

Mike
Mjb
 
Posts: 4
Joined: Wed Jan 30, 2013 10:23 pm

Re: Ice tube. Am/pm and alarm indicator not working

by adafruit_support_bill on Fri Feb 01, 2013 6:14 am

OK then, contact support@adafruit.com with a link to this thread and request a new tube.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 28008
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am