Unable to load UNO R3 drivers in Windows 7
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Unable to load UNO R3 drivers in Windows 7

by PBrown on Wed Jan 30, 2013 6:36 pm

I am unable to install the driver for the UNO R3 that arrived in the starter kit. It shows up in Device Manager as ATMega 16u2 DFU, when trying to use the R3 driver it finishes with an error and says cannot start device. The IDE will not recognize it.
PBrown
 
Posts: 2
Joined: Wed Jan 09, 2013 11:36 am

Re: Unable to load UNO R3 drivers in Windows 7

by adafruit_support_bill on Thu Jan 31, 2013 5:47 am

Does it let you install the UNO R3 driver? Sometimes it helps to explicitly uninstall the Device Manager selected driver and then re-install the UNO driver.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 29216
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Unable to load UNO R3 drivers in Windows 7

by PBrown on Thu Jan 31, 2013 10:15 pm

The Device Manager did not load the driver, I had to explicitly install it from the start. I have even tried all of the other drivers in the folder some will not install at all. The R3 driver loads and it shows up under Ports but will not start.
PBrown
 
Posts: 2
Joined: Wed Jan 09, 2013 11:36 am

Re: Unable to load UNO R3 drivers in Windows 7

by adafruit_support_bill on Fri Feb 01, 2013 6:20 am

Sounds like the 16u2 was not properly flashed. Contact support@adafruit.com with a link to this thread for a replacement UNO.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 29216
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am