USBtinyISP not finding target
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

USBtinyISP not finding target

by Marmotta on Fri Mar 15, 2013 1:52 pm

I've been trying to get into AVR programming for a while, but haven't managed to even detect a single chip despite trying with Sparkfun's AVR Programmer and the USBtinyISP. I keep getting the same "Initialization failed, rc=-1" in AVRDUDE that everyone else seems to get, but have checked my connections and they seem fine. I'm specifically trying to program an ATMega8 using the following schematic on a prototype board:

Image


Here are the best pics I could get of the USBtinyISP with my phone's camera:

Image

Image

Edit: Oh, and I am using Windows 7 64-bit...
Marmotta
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 15, 2013 1:25 pm

Re: USBtinyISP not finding target

by adafruit_support_rick on Sat Mar 16, 2013 11:27 am

I think you need a clock on your target chip. Hook up a crystal and see if that helps.
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 12102
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: USBtinyISP not finding target

by Marmotta on Sat Mar 16, 2013 12:13 pm

I put a 16Mhz crystal bridging PB6 and PB7, followed by a 22pf capacitor on both lines going to GND, but still have the exact same issues :cry: If my placement is incorrect, could you let me know where to hook up the crystal?

I want to be able to program, but is beginning to get annoying...
Marmotta
 
Posts: 2
Joined: Fri Mar 15, 2013 1:25 pm

Re: USBtinyISP not finding target

by adafruit_support_rick on Sat Mar 16, 2013 3:47 pm

That's the right place for the crystal. I just checked the datasheet, and it says that the part ships with the fuses set for the internal RC oscillator, so if this is a fresh chip, you shouldn't need the crystal anyway.

I don't know why it's not working. Maybe it's your breadboard? Sometimes, they have flaky sockets. Try moving it to another area. Are you sure you're getting 5V to Vcc and RST?
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 12102
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: USBtinyISP not finding target

by 914EV on Fri May 03, 2013 12:30 am

Thank you, this was the clue I needed to fix several OpenEVSE boards I had made up. The file I used must have been missing the connection from pin 1 of the Atmega to pin 5 of the header. Added a jumper and finally have communication with my USBTiny! Thanks again.

Mike in SJ, CA
914EV
 
Posts: 1
Joined: Fri May 03, 2013 12:24 am

Re: USBtinyISP not finding target

by adafruit_support_rick on Fri May 03, 2013 10:08 am

Mike - Cool! Glad you found us.
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 12102
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY