The new Raspberry Pi B Model B+ is here - Pick one up in the store and check our detailed guide!
Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

WIFI on Occidentalis?????

by BigGuy1000 on Mon Apr 29, 2013 12:36 pm

I have a complete and working RPI B with mouse, keyboard and HDMI adapters, miniature WIFI, 2 Samsung 4G SD cards, Ada 1A USB power, all working fine with current Raspian, no hub is used. Downloaded OccidentalisV2, good SHA1 on the image, boots slowly but lots of unsuccessful tries to load 8192cu wifi, everything else loads and works OK but not wifi. ifconfig shows no working connection. 5V power is 4.92 on the RPi. Wifi adapter is good since it works on Wheezy. What is next????? Thanks!
BigGuy1000
 
Posts: 4
Joined: Mon Apr 29, 2013 12:14 pm

Re: WIFI on Occidentalis?????

by adafruit_support_rick on Mon Apr 29, 2013 12:46 pm

We don't recommend connecting WiFi adapters directly to the Pi. You should always use a powered hub.

occidentalis is based on an older wheezy distro, and there have been problems with 8192cu. See this thread:
viewtopic.php?f=50&t=39010&p=193094&hilit=wifi+occidentalis#p193094

There may also be conflicts with other devices you are using. See this thread for an example of such a situation.

You might try disconnecting everything else, connecting the dongle through a powered hub, and then see if you can get a wifi connection.

Wifi on the Pi is notoriously flaky. See this thread[url][/url] for a discussion.
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 10753
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: WIFI on Occidentalis?????

by BigGuy1000 on Tue Apr 30, 2013 5:44 pm

OK, sigh, there went my OCCi Internet!!! This problem warning should be on the miniature WIFI (814) page, as it would help the buyer make good purchasing decisions, instead of finding out after much time and work!!!
BigGuy1000
 
Posts: 4
Joined: Mon Apr 29, 2013 12:14 pm

Re: WIFI on Occidentalis?????

by adafruit_support_rick on Tue Apr 30, 2013 5:54 pm

PID 814 should work with occidentalis. Is that what you have?
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 10753
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: WIFI on Occidentalis?????

by BigGuy1000 on Wed May 01, 2013 10:29 am

Yes, as you can see from my first posting on this forum, that is what I have, all from Adafruit!!!!
BigGuy1000
 
Posts: 4
Joined: Mon Apr 29, 2013 12:14 pm

Re: WIFI on Occidentalis?????

by adafruit_support_mike on Wed May 01, 2013 12:05 pm

Hi, Rick asked me to take a look at this problem.

You've said that ifconfig shows no working connection, but what's the exact output from
Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
ifconfig -v wlan0

Also, what do you see in response to
Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
grep wlan0 /var/log/dmesg


UPDATE: I just replicated the problem on equivalent hardware. I downloaded a fresh copy of Occidentalis v0.2, wrote it to an SD card, and booted a model B RasPi with a mini wifi dongle (http://www.adafruit.com/products/814) in the USB slots. The output from dmesg doesn't contain any reference to finding the device or creating a wlan0 interface.

I'm writing a fresh copy of the 2/9/2013 version of Wheezy to another SD card now, and will compare its behavior to that of occidentalis when it gets done.
When you void a product warranty, you give up your right to sue the manufacturer if something goes wrong and accept full responsibility for whatever happens next. And then you truly own the product.
User avatar
adafruit_support_mike
 
Posts: 8541
Joined: Thu Feb 11, 2010 1:51 pm

Re: WIFI on Occidentalis?????

by BigGuy1000 on Fri May 03, 2013 2:47 pm

Ok, I will send the info when I can find a way to get it to the Internet!!! No WIFI with Occidentalis, and that is my only Internet connection!!!!
BigGuy1000
 
Posts: 4
Joined: Mon Apr 29, 2013 12:14 pm

Re: WIFI on Occidentalis?????

by tldr on Fri May 03, 2013 6:55 pm

i am using the medium sized dongle, pid 1012, which is based on the same chipset. seems to me that when i used a fresh install of occidentalis v0.2 it would not work until i ran "apt-get update" and "apt-get upgrade." this will be a problem for someone without a wired connection available.

i don't recall having had the same problem with v0.1.
"If I had known it was harmless, I would have killed it myself." - Phillip K. Dick, A Scanner Darkly
User avatar
tldr
 
Posts: 466
Joined: Thu Aug 30, 2012 12:34 am

Re: WIFI on Occidentalis?????

by adafruit_support_mike on Fri May 03, 2013 11:11 pm

@tldr: Thank you for that lead. I've been testing from raw download images, but will do an update with one and see if that changes things.

@BigGuy1000: If I get a configuration that works repeatably, I'll dump the card to an image file and put it online so you can download that.
When you void a product warranty, you give up your right to sue the manufacturer if something goes wrong and accept full responsibility for whatever happens next. And then you truly own the product.
User avatar
adafruit_support_mike
 
Posts: 8541
Joined: Thu Feb 11, 2010 1:51 pm

Re: WIFI on Occidentalis?????

by spike15 on Sun May 12, 2013 5:24 am

hi BigGuy1000 how on earth did you get the occidentalis running on a rpi b ? as ive been at it for 7 days with no joy at all just one big head acke as my rpi b has hynix ram does yours if so please post your card .img please so i can get mine working thanks
spike15
 
Posts: 2
Joined: Sun May 12, 2013 4:56 am